TOYOTA BH LIDER U PRODAJI

TOYOTA ФИНАНС

PRIVATNIH AUTOMOBILA ZA 2022. GODINU

Toyota BH iza sebe ima uspješnu godinu kada je riječ o prodajnim rezultatima, prodano je ukupno 839 automobila, a bestseller je model Yaris s 224 prodana primjerak, dok su iza njega modeli Corolla SD sa 145 te Yaris Cross sa 133 prodana primjerka. Direktor Toyote BiH, Damir Višošević,istakao je i proboj Proace Family linije s 28 prodanih vozila.



Kada je riječ o podjeli po tipu motora, od ukupnog broja prodanih automobila 76 posto čine vozila s konvencionalnim pogonom, hibridi 22, a plug-in hibridi 2 posto.



Od 1. aprila 2023. godine Toyota BH počinje sa direktnim uvozom vozila, a u Sarajevu će biti uspostavljen i kontakt centar japanskog proizvođača za regiju.



On je podsjetio da Toyota u BiH ima predstavništvo od 2005. godine, koje je uspješno poslovalo, ali da je sada došlo vrijeme da se prisustvo ovog moćnog globalnog brenda podigne na viši nivo.

-Ovo je respektabilno japansko ulaganje u Bosni i Hercegovini, koje će donijeti veći broj zaposlenih i povećati prihode koji će državi otići u budžet - istakao je Višošević i dodao je sa nekadašnja četiri radnika broj zaposlenih narastao na 15, a kompanija je otvorena za prijem novih stručnih kadrova.

Višošević je naveo da je Toyota u 2022. bila na trećem mjestu po tržišnom učešću u putničkom programu u BiH, dok je u području privatnih automobila bila lider s oko 20 posto tržišta.

Na konferenciji za medije je najavljeno da će u 2023. prvih 150 kupaca modela Yaris besplatno dobiti dječiju autosjedalicu, što je akcija koju kompanija realizira s BIHAMK-om.