Ukupna prodaja Toyote Land Cruiser premašila 10 miliona vozila

TOYOTA ФИНАНС

Toyota Motor Corporation objavila je da je ukupna svjetska prodaja svih serija Land Cruisera premašila 10 miliona vozila. Prema Toyotinim podacima, ukupna prodaja je brojala 10 miliona vozila 31. augusta ove godine.


Land Cruiser je najduže prodavani Toyotin automobil. Pušten je u prodaju 1. augusta 1951. kao Toyota „Jeep BJ“ (1954. preimenovan u Land Cruiser), te njegova proizvodnja traje 68 godina.

Izvoz Land Cruisera van Japana je u punoj mjeri započeo sa serijom 20, koja je predstavljena u novembru 1955., četiri godine nakon predstavljanja automobila prve generacije. Od tada je Toyota dosljedno razvijala izvedbe koje zadovoljavaju stroge zahtijeve kupaca, ne ugrožavajući principe pouzdanosti, trajnosti i vrhunskih voznih svojstva, specijalno na lošim cestama, a koji su predstavljali temelje za razvoj na kojima se Land Cruiser zasniva do danas.



Land Cruiser je zbog toga nastavio uživati podršku kupaca širom svijeta. Izvoz je u početku iznosio svega 100 vozila godišnje, 1965. ta brojka premašila je 10.000 vozila godišnje, a danas se Land Cruiser prodaje u preko 170 zemalja i regija u cijelom svijetu, a godišnja svjetska prodaja je otprilike 400.000 vozila.

Land Cruiser je značajno doprinio povećanju povjerenja u marku Toyota širom svijeta i stvorio uporište za povećanje Toyotine prodaje. Zahvaljujući izuzetnoj pouzdanosti i trajnosti, postoje regije u kojima se i dan danas koristi Land Cruiser serije 40, nekih 50 godina nakon njihove proizvodnje.

Istoriju Land Cruisera simbolizira Toyotin QDR – kvalitet, trajnost i pouzdanost, što je istovremeno temeljni postulat Toyotine proizvodnje automobila. Land Cruiser je pouzdani pratitelj u radu i životu na raznovrsne načine; to je automobil koji prevozi ljude i robu, te koji ispunjava ljudske snove o kretanju; to je automobil koji omogućava ljudima da idu kuda god žele, kada žele i da se zdravi i sigurni vrate kući.

U Africi se Land Cruiser koristi za dostavu humanitarne pomoći; u Burundiju za prevoz djece oboljele od malarije u bolnice; a u izbjegličkim kampovima u Ugandi za prevoz pacijenata u klinike.



U Australiji, Land Cruiser se koristi za mobilnost u rudnicima cinka i bakra nekih 1.600 metara ispod površine zemlje; koristi se i za tjeranje stoke na velikim imanjima od po 8.000 kvadratnih kilometara.

U Kostarici u Srednjoj Americi postoje područja na kojima se Land Cruiser koristi za berbu mrkve na 3.500 metara nadmorske visine, na strminama na kojima i ljudi teško stoje – zato što „je jedino Land Cruiser u stanju doći do tih polja“.

10 miliona prodatih Land Cruisera tokom proteklih 68 godina, koriste se na najrazličitijim cestama te su doprinijeli unaprijeđenju svih Toyotinih automobila.



Gledajući prema naprijed, u svrhu zadovoljavanja – pa čak i premašivanja – očekivanja stranaka, razvoj Land Cruisera će se odvijati na temelju ideje da će se koristiti u svim dijelovima svijeta; zbog toga Toyota namjerava postaviti još strože standarde i nastaviti proizvoditi automobile s ciljem stvaranja zaista jedinstvenog automobila.