TOYOTA GAZOO Racing WRC slavi pobjedu na Rally Sweden

TOYOTA ФИНАНС

TOYOTA GAZOO Racing WRC tim slavi svoju prvu pobjedu na ovogodišnjem Svjetskom Rally šampionatu. Na krivudavim snježnim cestama Švedske najbolje se snašao Ott Tänak koji je već nakon druge etape dominirao, a na kraj rally-a došao skoro čitavu minutu prije nekadašnjeg timskog kolege Esapeke Lappija.

TOYOTA GAZOO Racing WRC tim slavi svoju prvu pobjedu na ovogodišnjem Svjetskom Rally šampionatu. Na krivudavim snježnim cestama Švedske najbolje se snašao Ott Tänak koji je već nakon druge etape dominirao, a na kraj rally-a došao skoro čitavu minutu prije nekadašnjeg timskog kolege Esapeke Lappija. Slast pobjede još je veća jer je Tänak, uzevši prvo mjesto i u Power-Stage etapi, osvojio maksimalan broj bodova. Podsjećamo, ovo je druga pobjeda Estonca za upravljačem Toyote Yaris WRC na švedskom tlu, a prvu je ostvario 2017 godine.


Snježni rally vozačima je priredio neočekivan izazov: visoke temperature koje su prouzrokovale topljenje snijega i leda. Zbog toga se u utrku za najboljim vremenima krenulo sa posebnom dozom opreza pa je Tänak u petak navečer imao dvije sekunde prednosti. To je bilo dovoljno za bolju startnu poziciju u subotu što je na kraju dana donijelo veliko vodstvo i trijumfalnu završnicu rally vikenda.



Kada se nedjeljom vozi bez presije onda se sačuva snaga za Power Stage gdje je Tänak zablistao i sa 3.5 sekunde prednosti osvojio vrijednih 5 bodova. Ovogodišnji uspjeh u Švedskoj Tänaku je donio prvo vodstvo u ukupnom poretku vozača u njegovoj karijeri. ''Imali smo veoma dobar vikend. Petak je bio ključni dan jer smo morali loviti najbolje vrijeme u teškim uslovima, ali poslije smo jednostavno vozili u dobrom ritmu i sa minimalnim rizikom. Posljednji dan smo štedilii gume za dobar nastup u Power Stage etapi što nam se itekako isplatilo. Vozili smo dobro i sve je išlo nama na ruku tako da sam se osjećao veoma ugodno u automobilu. Jak smo tim i odlično je što imamo ovakve rezultate na samom početku sezone." - izjavio je ovogodišnji Rally Sweden kralj.



Za debitanta u TOYOTA GAZOO Racing WRC timu, iskusnog Krisa Meekea, švedske šume su donijele šestu poziciju u poretku vozača, a vrijedni bodovi omogućili su Toyoti prednost od jednog boda nad rivalima u poretku konstruktora. Do kraja takmičenja ostalo je još 12 destinacija. Prva naredna je prostranstvo pod meksičkim suncem na temperaturama višim od 30°C. Vozače očekuje i rijedak zrak na visinama preko 2.500 metara može učiniti da motori izgube i do 20% svoje snage i potencijala.