Bezbrižnost, za sve sudionike u saobraćaju.

TOYOTA ФИНАНС

Bezbrižnost, za sve sudionike u saobraćaju.

Inteligencija koja poboljšava sigurnost za sve - unutar i izvan automobila.

Sistem kočenja u slučaju opasnosti s otkrivanjem pješaka noću

Pri slabom osvjetljenju sistem kočenja u slučaju opasnosti u sklopu Toyota Safety Sense kombinuje kameru s radarskom tehnologijom kako bi otkrio druga vozila i pješake na putanji automobila. Ako sistem procijeni da je sudar neizbježan, upozorava vozača zvučnim i vizuelnim signalima. Ako vozač ne reaguje na vrijeme, sistem automatski uključuje kočnice kako bi spriječio ili ublažio sudar. Čak i ako vozač reaguje, kompjuter povećava tlak u kočionom sistemu. Pored otkrivanja pješaka noću i vozila, ovaj sistem može prepoznati i bicikliste i pješake na putanji kretanja automobila danju.
Sistem kočenja u slučaju opasnosti s otkrivanjem biciklista

Sistem kočenja u slučaju opasnosti s otkrivanjem biciklista, u sklopu Toyota Safety Sense kombinuje kameru s radarskom tehnologijom kako bi otkrio bicikliste i druga vozila na cesti ispred vozila. Kada sistem utvrdi mogućnost sudara, upozorava vozača zvučnim i vizuelnim signalima. Ako vozač ne reaguje, kompjuter povećava tlak u kočionom sistemu. Pored otkrivanja pješaka noću i vozila, ovaj sistem može prepoznati i bicikliste i pješake na putanji kretanja automobila danju.
Inteligentni prilagodljivi tempomat

Inteligentni prilagodljivi tempomat u sklopu Toyota Safety Sense održava brzinu vozila na postavljenoj vrijednosti, održavajući pri tome i minimalni razmak od vozila ispred. Ako se razmak smanji, sistem automatski smanjuje brzinu, kočeći ako je potrebno. Ako se razmak ponovno poveća, automobil će postupno ubrzavati dok ne dosegne odabranu brzinu vožnje. Ako se ograničenje brzine promijeni, sistem će otkriti tu promjenu putem sistema čitanja saobraćajnih znakova i upozoriti vozača kako bi ovaj smanjio postavljenu brzinu na tempomatu koristeći prekidače na upravljaču.
Prilagodljivi tempomat punog raspona

Prilagodljivi tempomat punog raspona u sklopu Toyota Safety Sense omogućava automobilu održavanje stalne brzine bez korištenja papučice gasa, uz održavanje minimalnog, postavljenog razmaka od vozila ispred. Ako se razmak smanji, sistem smanjuje brzinu kako bi održao razmak, ako je potrebno i kočeći sve do potpunog zaustavljanja. Ako se razmak poveća, automobil će se kretati ubrzavajući i/ili usporavajući, prema potrebi, dok saobraćajne okolnosti ne omoguće povratak na postavljenu brzinu vožnje. Vodite računa da je ova funkcija dostupna samo na vozilima s automatskim mjenjačem.
Praćenje saobraćajnih linija

Koristeći senzorsku kameru i radar s milimetarskim valovima, sistem praćenja saobraćajnih linija prati crte na cesti ispred automobila ili putanje vožnje vozila ispred radi procjene svog položaja na cesti. Ako automobil nenamjerno počne krivudati iz središta saobraćakne trake, sistem zakreće upravljač radi ispravljanja putanje. Vodite račun da ovaj sistem djeluje samo kada su uključeni Sistem upozorenja za nenamjerno prestrojavanje i prilagodljivi tempomat punog raspona.
Automatska duga svjetla

Automatska duga svjetla su osmišljena za postizanje optimalne vidljivosti u noćnoj vožnji za sve učesnike u saobraćaju. Kamera smještena u blizini retrovizora otkriva svjetla vozila koja dolaze u susret, prateći istovremeno osvijetljenost javnom rasvjetom. Ovaj sistem automatski prebacuje između kratkih i dugih svjetala, omogućavajući vozaču punu koncentraciju na vožnju, podižući sigurnost i smanjujući zamor.
Sistem upozorenja za nenamjerno prestrojavanje sa zakretanjem upravljača

Koristeći kameru za otkrivanje prometnih crta na cesti ispred automobila, sistem upozorenja za nenamjerno prestrojavanje, koji je dio Toyota Safety Sense, upozorit će vozača zvučnim i vizualnim signalima, ako vozilo počne izlaziti iz svoje saobraćajne trake bez uključivanja pokazivača smjera. U slučaju nenamjernog prestrojavanja ovaj sistem zakreće upravljač i tako ispravlja putanju vozila.
Čitanje saobraćajnih znakova

Sistem čitanja saobraćajnih znakova, koji je dio Toyota Safety Sense, prati saobraćajne znakove ispred automobila, prikazujući korisne informacije kao što su trenutno ograničenje brzine ili ograničenje pretjecanja, na TFT ekranu ispred vozača. Ovaj sistem isto tako upozorava vozača vizuelnim i zvučnim signalima ako se ne pridržava saobraćajnih znakova.