TOYOTA ФИНАНС

Opustite se i uživajte u pravom spokoju uz Toyota Safety Sense

Toyota Safety Sense je standardna oprema u svim modelima Priusa. Zbog toga što je vaša sigurnost osnovna - nikada samo mogućnost.

Sistem predsudarne zaštite s otkrivanjem pješaka

Pri slaboj osvjetljenosti, sistem automatskog kočenja s otkrivanjem pješaka noću, koji je dio Toyota Safety Sense, kombinuje kameru s radarskom tehnologijom za otkrivanje drugih vozila i pješaka na putanji kretanja automobila. Ako sistem ocijeni da je sudar neizbježan, upozorava vozača zvučnim i vizelnim signalima. Ako vozač ne reaguje na vrijeme, kočnice se automatski uključuju radi sprečavanja ili umanjivanja sudara. Čak i ako vozač reaguje, sistem povećava pritisak u kočionom sistemu. Pored otkrivanja pješaka noću i vozila, ovaj sistem može prepoznati bicikliste i pješake na putanji automobila danju.
Sistem automatskog kočenja kod opasnosti od sudara s otkrivanjem biciklista

Koristeći kameru za otkrivanje saobraćajnih crta, sistem upozorenja za nenamjerno prestrojavanje, koji je dio sistema Toyota Safety Sense, upozorava vozača zvučnim i svjetlosnim signalima ako vozilo počne izlaziti iz svoje saobraćajne trake bez uključivanja pokazivača smjera. Funkcija zakretanja volana koriguje putanju vozila u slučaju nenamjernog prestrojavanja.
Automatska duga svjetla

Automatska duga svjetla u okviru Toyota Safety Sense su osmišljena radi postizanja optimalne vidljivosti noću za sve sudionike u saobraćaju. Kamera otkriva svjetla vozila iz suprotnog smjera kao i onih koja se kreću u istom smjeru kao i vi, prateći istovremeno jačinu javne rasvjete. Ovaj sistem automatski prebacuje između dugih i kratkih svjetala radi sigurnije vožnje noću.Čitanje saobraćajnih znakova

Čitanje saobraćajnih znakova u sklopu Toyota Safety Sense prati saobraćajne znake na cesti ispred vas, prikazujući, na TFT ekranu u boji, korisne informacije kao što su trenutno ograničenje brzine ili ograničenja preticanja. Ovaj sistem isto tako upozorava vozača vizuelnim i zvučnim signalima ako se ne pridržava saobraćajnih znakova.
Prilagodljivi tempomat

Prilagodljivi tempomat kao dio sistema Toyota Safety Sense održava postavljeni razmak od vozila ispred vašeg. Ako se ovaj razmak smanji, sistem smanjuje brzinu, a na kraju i koči te se uključuju stop svjetla. Ako se razmak ponovno poveća, sistem će postupno ubrzavati automobil dok ne dosegne brzinu koju ste postavili.