TOYOTA ФИНАНС

Prodaja Toyota Motor Europe porasla je za 8% u 2021. godini i dostigla rekordan tržišni udio od 6,4%


Toyota Motor Europe(2) (TME) 2021. godinu zaključila je s ukupno 1.076.300 prodatih vozila Toyota i Lexus i tako ponovno nadmašila svoj tržišni rezultat.

Ukupan tržišni udio TME povećao se na 6,4%, što je rekord za kompaniju, dok se ukupan rast od 2018. godine povećao za 1,4%. Zahvaljujući ovom rezultatu, Toyota je po prvi put ikad postala 2. najprodavaniji brend privatnih vozila u Europi. Za tako uspješan rezultat svakako je zaslužna i rekordno visoka potražnja kupaca za vozilima s niskim emisijama CO2, što obuhvata baterijska električna vozila, električna vozila s pogonom na vodik, plug-in hibridna električna vozila te hibridna električna vozila. Prodajni rezultati hibridnih vozila s brojkom od 623.777 prodata auta predstavljaju godišnje povećanje od 19%, od čega je 58% ostvareno na globalnom nivou, a 70% u Zapadnoj Europi.

„Oduševljeni smo iznimno visokim rezultatima koje smo postigli u izazovnim uslovima u kojima je čitava automobilska industrija bila suočena s prekidima u lancu snabdijevanja. Zahvaljujemo se našim kupcima na lojalnosti i iskazanom povjerenju. Vjerujem da je ovako konstantna visoka potražnja pokazatelj uspješnosti naše strategije da ostanemo usmjereni na proširenje svog proizvodnog programa i uvođenje novih elektrificiranih vozila s nultom stopom štetnih emisija ili s niskim štetnim emisijama. Asortiman proizvoda i pogonskih sklopova omogućio nam je da ispunimo zadate ciljeve Europske unije u pogledu emisija CO2 za 2021. godinu, a to je nešto na čemu ćemo i dalje predano raditi u budućnosti jer je naš cilj ugljična neutralnost.”, kazao je Matt Harrison, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Toyota Motor Europe

U decembru su Toyota i Lexus otkrili nekoliko novih elektrificiranih proizvoda koji će odigrati ključnu ulogu u strategiji ugljične neutralnosti. Na globalnom nivou, Toyota će do 2030. godine pokriti sve segmente i u ponudi imati 30 baterijskih električnih vozila. Do tog trenutka, TME ima za cilj asortiman od najmanje 50% vozila s nultom emisijom u Zapadnoj Europi, dok je cilj Lexusa da u kategoriji ZEV (eng. Zero Emission Vehicles – vozila s nultom emisijom) bude 100% vozila. Do 2035. godine TME bit će spremna za smanjenje emisija CO2 od 100% za sva nova vozila unutar Europske unije. A u međuvremenu će TME proširiti svoju ponudu ZEV proizvoda na 10 modela do 2025. godine.