TOYOTA ФИНАНС

Toyotina pomoć lokalnoj zajednici u borbi protiv COVID-19


Dok se svijet suočava s pandemijom koronavirusa, Toyota Motor Europe, njeni proizvodni pogoni, uvoznici, maloprodajna mreža i druge Toyotine kompanije su spontano poduzele inicijativu i odazvale se potrebama lokalnih zajednica u kojima posluju, na različite načine, dajući prvenstvo podršku zdravstvenom sistemu te hitnim službama. Toyota u Bosni i Hercegovini i njeni uposlenici, te Toyota zastupnici, uključili su se u ove napore u našoj zemlji.

Toyotina temeljna vrijednost je uvijek bila doprinositi društvu na smislen način, pronalaženjem lakših načina obavljanja stvari, što proizlazi iz izvorne želje osnivača kompanije za stvaranjem automatskog tkalačkog stana kako bi svojoj majci olakšao teški rad kojim je izdržavala porodicu. Ove vrijednosti se održavaju unutar kompanije do današnjeg dana, pa su se članovi Toyote, uključujući Toyota partnere, odazvali potrebi zajednice za pomoći u ovoj zdravstvenoj krizi koja je posebno teška u Europi.

Podrška je pružena lokalnim bolnicama i drugim hitnim službama širom Europe, a uključuje razne vidove pomoći, od osiguravanja osnovnih potreba, kao što su maske; donacije novca radi omogućavanja kupovine ključnih respiratora; ustupanja stotina vozila organizacijama kao što su Crveni križ i druge neprofitne i javne organizacije; te korištenja 3D printanja radi izrade maski i uređaja za bezručno otvaranje vrata.

Toyotini uposlenici također koriste poznavanja Toyotinog proizvodnog sistema (Toyota Production System - TPS) i tehničkih znanja, pomažući bolnicama u boljem iskorištavanju ljudskog potencijala radi podnošenja dodatnog radnog opterećenja, te u sklapanju ili popravcima bolničkih kreveta i medicinske opreme.

Neki od vidova pomoći u Europi uključuju:

Medicinska zaštita lica - zaštitne maske: Toyota koristi 3D printanje i sklapa jednostavne zaštitne maske za lice za lokalne bolnice i zdravstveno osoblje, te za internu upotrebu. Ove zaštitne maske se proizvode u velikim količinama u Toyotinim tvornicama u Francuskoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji. U Bosni i Hercegovini Toyotini uposlenici također su izrađivali i donirali zaštitne maske zdravstvenim službama u našoj zemlji.

Pomoć s vozilima: Širom Europe, Toyota osigurava vozila, rent-a-car i besplatnu pomoć na cesti zdravstvenom osoblju ili povezanim javnim službama, ali i dobrovoljnim organizacijama, bolnicama i lokalnim organizacijama Crvenog križa. U Bosni i Hercegovini, Toyota je stavila svoja vozila na raspolaganje humanitarnoj organizaciji Pomozi.ba, te se ova vozila koriste za dostavu hrane i lijekova najugroženijim kategorijama stanovništva u našoj zemlji.

Uređaj za bezručno otvaranje vrata: U Toyotinim proizvodnim pogonima u Poljskoj i Francuskoj, uposlenici koriste 3D printere za izradu dijelova uređaja za bezručno otvaranje vrata na temelju besplatne konstrukcije koja je dostupna ovdje: https://www.materialise.com/en/hands-free-door-opener

Širenje znanja: Toyota je ponudila i spremna je doprinijeti svojom stručnošću u području proizvodnje kako bi pomogla proizvođačima medicinske opreme (na primjer respiratora) u povećanju produktivnosti i proizvodnje. Toyota dijeli i svoja znanja u području proizvodnje i konstrukcije kako bi pružila pomoć u upravljanja zdravstvenim osobljem, te pomogla u održavanju medicinske opreme.

Donacije: Organizovane su značajne donacije nacionalnim i lokalnim hitnim službama i zdravstvenim službama, bolnicama i drugim srodnim službama. Ove donacije su uključivale novac, maske, zaštitne naočale, prevlake za obuću, rukavice i drugu zaštitnu opremu brojnim lokalnim organizacijama. Nuđeno je održavanje vozila za medicinsko osoblje. Neke Toyotine fabrike u Europi su ponudile i logističku podršku posudbom viličara i skladišnog ili parkirnog prostora.

Pomoć maloprodaji i strankama: Toyota, zajedno sa svojom podružnicom za financijske usluge Toyota Financial Services Europe, pomaže strankama pojedinačnim financijskim sporazumima, posebno onim kupcima koji se pretrpjeli udar kroz otkaz ili gubitak prihoda.