TOYOTA ФИНАНС

TOYOTA GAZOO Racing započinje sa prodajom GR Supra GT4 za Europu u martu 2020.


TOYOTA GAZOO Racing je potvrdio danas da će započeti prodaju GR Supra GT4*1, trkačkog automobila, za kupce u Evropi od marta 2020. Prodaja će se zatim proširiti na Sjevernu Ameriku u augustu, a na Japan i Aziju u oktobru. TOYOTA GAZOO Racing namjerava da ojača svoju fokusiranost na moto sport *2 kako bi ljubiteljima automobilskog sporta širom svijeta omogućila učestvovanje na trkama.

GR Supra GT4 zasnovan je na GR Supra - prvom globalnom modelu TOYOTA GAZOO Racinga, predstavljenom ranije ove godine - a razvio ih je i proizveo TOYOTA Motorsport GmbH (”TMG”). Tro-litarski linijski šestocilindrični motor sa jednim dvostrukim kliznim turbopunjačem podešen je na 320kW *3 (430hp) sa 7-stepenim sportskim automatskim mjenjačem sa leptirima i mehaničkim ograničenim kliznim diferencijalom koji pokreće zadnje točkove. Ugradiće se Akrapovič izduvni sistem, a Ravenol će osigurati maziva za prvo punjenje.

Prednji branik i zadnje krilo izrađeni su od kompozita od prirodnih vlakana, što doprinosi ukupnoj težini od 1.350 kg*3. Po specifikacijama uličnog automobila GR Supra, prednji ovjes će biti MacPherson, a zadnji multilink s KW amortizerima naprijed i nazad. Kočioni sistem je poboljšan korištenjem namjenske kočione čeljusti za trke, šesto-klipnog prednjeg i četvorostranog zadnjeg, dok će se voziti na Pirelli gumama. Sigurnost će biti prioritet i u GR Supra GT4 će biti ugrađen kavez velike čvrstine na laganom čeličnom kućištu i FIA standardnim trkačka sjedišta sa sigurnosnim pojasom na šest tačaka.

U unutrašnjosti će se nalaziti instrument tabla od karbonskih vlakana sa displejom i volanom posebno dizajniranim za GT4 konkurenciju.


* 1 GT4 vozila se prodaju učesnicima trke i ne mogu se voziti javnim putevima
* 2 Privatni timovi kupuju trkačke automobile od proizvođača koji predstavljaju modifikovane verzije proizvodnih vozila
* 3 Podložno promjenama u zavisnosti od SRO BOP (ravnoteža performansi)