Dramatična dvostruka pobjeda za Toyota Gazoo Racing

TOYOTA ФИНАНС

TOYOTA GAZOO Racing pobijedila je na 87. utrci 24 sata Le Mansa postigavši dvostruku pobjedu na stazi Circuit de la Sarthe, nakon dramatičnog završnog sata sezone 2018./2019. FIA Svjetskog prvenstva u trkama izdržljivosti (WEC).

Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima i Fernando Alonso, posada TS050 HYBRID broj 8 obranili su krunu iz Le Mansa i time osigurali vozačku titulu svjetskog prvaka, ostvarivši prednost od 16,9 sekundi ispred druge posade iz iste momčadi koju su sačinjavali Mike Conway, Kamui Kobayashi i José María López u automobilu broj 7.
Ali gole cinjenice ne odražavaju istinsku dramu završnice utrke u kojoj je automobil broj 7, pred 252.500 gledaoca, ostao bez pobjede koja im je izgledala sigurnom.


U 367. krugu, s prednošću od preko dvije minute, podaci s automobila broj 7 su upućivali na puknuće gume, te je José skrenuo u boks radi zamjene. Kvar senzora je doveo do toga da je zamijenjen krivi točak, što znači da je José izašao na stazu s gumom koja je i dalje puštala. Zbog toga je morao napraviti sporiji krug i vratiti se u boks radi zamjene sva četiri točka, cime je Kazuki u automobilu broj 8 preuzeo nenadoknadivo vodstvo.



Posada u broju 7 je vodila veći dio trke, ostvarivši pri tome najbrži krug ikada u utrci na Le Mansu s vremenom 3 minute i 17,297 sekundi. Postavljeni su i neki drugi rekordi moto sporta: Kazuki je postao prvi svjetski prvak iz Japana u kružnim utrkama, dok je Fernando drugi vozač koji je osvojio svjetske titule na četiri točka u dvije različite discipline, jer je prethodno osvojio svjetsku titulu u Formuli 1.


Automobil broj 7 je krenuo u utrku s prve startne pozicije jer je Kamui postavio najbrže vrijeme u kvalifikacijama, dok je broj 8 startao s drugog startnog mjesta. Time su stvoreni uslovi za uzbudljivu i neizvjesnu borbu za ukupnu pobjedu između dva TS050 HYBRID-a, svaki s po 1.000 KS, pri čemu se prednost mijenjala s jedne na drugu stranu.


Nakon 12 sati dvije Toyote je dijelilo svega 8,6 sekundi. Tokom noći je broj 7 stvorio značajnu prednost jer se sestrinski automobil suočavao s aerodinamičnom neravnotežom. Ona je nastala zbog oštećenja karoserije koje je posljedica bespoštedne borbe, u punoj brzini, pri čemu su oba automobila uvijek bila u istom krugu.


Kako su se bližili zadnji sati trke, razmak je uglavnom bio relativno postojan, otprilike dvije minute, a pažnja je bila usmjerena na siguran završetak trke. Izledalo je da će trka završiti prema planu sve dok broj 7 nije uletio u teškoće koje su stvorile dramu, a Kazuki je preuzeo vodstvo s manje od jednog sata do završetka trke.



Shigeki Tomoyama, Predsjednik GAZOO Racing Company:


„Iskreno želim zahvaliti svim navijačima, našim partnerima i svim članovima ekipe koji su se borili rame uz rame. Za pobjedu u Le Mansu nije dovoljan samo brz automobil. Potreban nam je i snažan automobil i ekipa. Željeli smo napraviti korak dalje u odnosu na prošlogodišnju pobjedu; uložili smo veliki napor kako bismo sve poboljšali, mislim da ovogodišnja pobjeda to jasno pokazuje. Bio sam istinski impresioniran proslavom na postolju, bilo je zadivljujuće vidjeti toliko zastava TOYOTA GAZOO Racinga i dvije japanske zastave kako se vijore.


Sretan sam što smo ispisali novu stranicu u istoriji Le Mansa. Međutim, ne možemo biti do kraja sretni ako uzmemo u obzir teškoće koje su se, u zadnjem satu, pojavile na automobilu broj 7, koji je vodio veći dio trke. Polako istjecanje zraka iz gume uz kvar senzora su prouzročili veliki gubitak vremena. Osjećamo da ima prostora za poboljšanje na automobilu, kao i u radu ekipe. Za Le Mans 2020. godine i za klasu hiperautomobila od jeseni 2020., TOYOTA GAZOO Racing će nastaviti jačati danas, i još više sutra, uvijek jačajući duh. Stalna podrška naših navijača nam je doista dragocjena.“


Hisatake Murata, Predsjednik ekipe:


„Neobično se osjećamo jer smo po drugi put pobijedili na Le Mansu, ali su svi u ekipi žalosni zbog Mikea, Kamuija i Joséa kao i cijele posade automobila broj 7, koji bi bili zasluženi pobjednici. Istražit ćemo tačan uzrok ovog problema u narednim danima kako bismo izbjegli ponavljanje takve situacije.


Bez obzira na to, ponosan sam na sveukupni nastup kao i na duh ekipe koji smo pokazali tokom trke, pa i u teškim trenucima u zadnjem satu. Čestitam novim svjetskim prvacima Sébastieni, Kazukiju i Fernandu, i na njihovoj drugoj pobjedi u Le Mansu. Bio je ovo dramatičan završetak nevjerovatne sezone za TOYOTA GAZOO Racing te se veselimo odbrani naših titula sljedeće sezone.



TS050 HYBRID #7


Utrka: 2., 385 krugova, 37 zaustavljanja. Start: 1. Najbrži krug: 3 min 17,297 s


Mike Conway (TS050 HYBRID broj 7): „Ovo je nepovoljan ishod po nas jer smo dugo, dugo vremena bili u vodstvu, ali na kraju jednostavno nismo imali sreće. To je Le Mans. Svi u ekipi su odradili odličan posao, posebno mehaničarska ekipa. Zaslužili su sve pohvale za pripremu automobila koji je vodio cijeli dan. Čestitam i automobilu broj 8 koji je ne samo danas pobijedio, nego je i postao svjetski prvak. Bili su vrijedni protivnici, ali istovremeno smo se i dobro zabavljali. Nastojat ćemo se vratiti jači.“


Kamui Kobayashi (TS050 HYBRID broj 7): „Pobijediti na Le Mansu je izuzetno teško i frustrirajuće; opet smo se u to uvjerili. Pokušao sam četiri puta, pa možda sljedeća godina bude moja. Stvar je u tome da se nikada ne smijemo predati; uvijek moramo nastojati i davati sve od sebe. Ove godine sam stvarno davao sve od sebe da bismo pobijedili i sve je izgledalo dobro do isteka 23. sata, zato je ovo teško prihvatiti. Čestitam automobilu broj 8 i svima koji su došli do kraja trke; nije lako završiti 24-satnu trku i zato pohvale svima.“


José María López (TS050 HYBRID broj 7): „Prije svega želim čestitati našoj bratskoj posadi iz automobila broj 8 koji su nas tjerali do samih granica kako bi pobijedili u Le Mansu i Svjetskom prvenstvu. Istorija Le Mansa je dokazala da je to teška i okrutna utrka; na žalost mi smo to danas iskusili. Svejedno, ponosan sam na članove naše vozačke posade, Mikea i Kamuija, na njihovu vožnju, odvezli su sjajnu utrku i možemo obećati da ćemo se sljedeće godine vratiti jači.“


TS050 HYBRID broj 8


Utrka: 1., 385 krugova, 34 zaustavljanja. Start: 2. Najbrži krug: 3 min 18,397 s


Sébastien Buemi (TS050 HYBRID broj 8): „Bila je ovo teška trka za nas jer smo znali da postoji mogućnost gubitka Svjetskog prvenstva. Kada smo krenuli u trku željeli smo pratiti tempo automobila broj 7, ali nakon samo pet krugova sam shvatio da je to gotovo nemoguće. Jačali smo kako je trka odmicala, ali moram priznati da je automobil broj 7 bio na kraju brži. Bio bih zadovoljan drugim mjestom i shvaćam da je ono što se dogodilo automobilu broj 7 zaista bolno. Stvarno mi je žao zbog njih, odradili su odličan posao.“


Kazuki Nakajima (TS050 HYBRID broj 8): „Ove godine je u Le Mansu odlučila sreća, ne vožnja. Bila je ovo teška trka i ono što se dogodilo automobilu broj 7 je teško povjerovati. Iskusili smo sličnu situaciju 2016. godine, pa znamo kakav je to osjećaj i suosjećamo s našim momčadskim kolegama. Zahvaljujući ovoj pobjedi postali smo i svjetski prvaci te smo izuzetno ponosni na to, nakon duge i teške sezone, koja je uključivala i mnoge bliske borbe s našim sestrinskim automobilom.“


Fernando Alonso (TS050 HYBRID broj 8): „Zadivljujuće je pobijediti u Le Mansu po drugi put, ali ova pobjeda je došla stvarno neočekivano. Nismo imali brzinu kojom bismo pobijedili automobil broj 7 na stazi. Danas je sreća igrala veliku ulogu i to je dio moto sporta. Suosjećam s mojim momčadskim kolegama koji su zapravo mnogo više od momčadskih kolega, oni su prijatelji. Njihova pobjeda bi bila potpuno zaslužena, ali trka je odabrala nas kao pobjednike. Naš glavni cilj je bio osvojiti Svjetsko prvenstvo i jako smo ponosni što smo to ostvarili.”


Rezultati utrke 24 sata Le Mansa: