Ambasada Japana i Toyota u posjeti Sportskoj akademiji Mali most iz Mostara

TOYOTA ФИНАНС

Predstavnici Ambasade Japana u našoj zemlji i Toyote, obišli su Sportsku akademiju “Mali most” iz Mostara, čiji rad pomažu, te se s najmlađim polaznicima družili na stadionu “Kantarevac” čiju je obnovu u najvećoj mjeri finansirala Vlada Japana.

U četvrtak 18. oktobra 2018. godine na stadionu Kantarevac u srcu Mostara, treningu mališana, polaznika Sportske akademije Mali most, pridružili su se Njegova Ekselencija Hideyuki Sakamoto, Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini i gospodin Kensuke Tsuchiya, Predsjednik uprave Toyota Adria grupe.



“Veliko nam je zadovoljstvo vidjeti da djeca koriste ovaj stadion i da zajednički odrastaju. Mi smatramo da će ovaj projekat u budućnosti samo rasti. Naš je cilj da osiguramo uslove kako bi sva djeca, bez obzira na etničku pripadnost ili socijalni status imala priliku da se druže i vježbaju zajedno.“ - istakao je Ambasador Sakamoto.


Gospodin Kensuke Tsuchiya, Predsjednik Uprave Toyote istakao je da Toyota i Ambasada Japana dijele mnoge zajedničke vrijednosti kao što su opredijeljenost za zaštitu okoliša, ali i kreiranje boljeg, inkluzivnijeg društva u kome će svaki pojedinac imati priliku da dosegne svoj puni potencijal.


„Sada kada smo sponzori na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, naša ideja je da pokažemo da nemoguće ne postoji i da inspirišemo i pomognemo sportistima da ostvare svoj maksimum.“ – rekao je Tsuchiya.



Fondacija Mali Most, osnovana je 2014. godine od strane šest mladih ljudi iz Japana, Bosne i Hercegovine, Portugala, Švedske, Belgije i Italije povezanih kroz FIFA master studije. Želja im je bila da kroz sport okupe djecu sa obje strane Neretve i na taj način doprinesu pomirenju i građenju pozitivnih životnih navika i vrijednosti.


U realizaciju ideje, krenuli su zahvaljujući zanimanju i podršci ambasade Japana u BiH za ovaj projekat. U implementaciju su se potom uključili i Sportski savez i Uprava Grada Mostara.


Prve aktivnosti u radu sa djecom pokrenute su 2015. godine kroz projekt „Dijalog za budućnost“, a 2016. godine završena je rekonstrukcija sportskog centra Kantarevac, koji je obnovljen sredstvima Vlade Japana u iznosu od 441 000 KM, dok je Grad Mostar izdvojio oko 220 000 KM. Pomoć radu Fondacije i akademije nakon toga počele su pružati i japanske kompanije poput Housecom-a i Toyote.



Danas Akademija okuplja i pruža besplatne treninge i opremu za 80 dječaka i djevojčica, sa kojima radi troje trenera. Pored redovnih treninga, Mali most osigurava i sredstva za odrzavanje i čuvanje Kantarevca, te organizuje brojne sportske susrete, manifestacije i gostovanja.